Leerlingbegeleiding

Mentoren en afdelingscoördinatoren 

De mentoren zijn het eerste aanspreekpunt voor de leerling en hun ouders. Zij begeleiden hen met betrekking tot hun studievaardigheden, hun persoonlijke ontwikkeling als leerling als ook als aankomend student en niet in de laatste plaats is er aandacht voor leerlingen op het persoonlijk vlak. De mentor kent zijn leerlingen goed, weet wat er speelt en waar de persoonlijke ontwikkel- en ondersteuningsbehoeften van zijn leerlingen liggen. Eén of twee keer per week hebben leerlingen in de onderbouw contact met hun mentor in de studieles. In de bovenbouw worden studielessen ingevuld met voornamelijk individuele gesprekken. De mentor heeft regelmatig contact met ouders zoals tijdens de mentor-ouder-leerling gesprekken. Deze mentoravonden worden georganiseerd door de school om te voortgang van de leerling te bespreken. Hierbij heeft de leerling de leiding en het woord. De leerling heeft eigenaarschap over eigen ontwikkelproces. De mentor en ouders ondersteunen, dagen uit en moedigen aan. 

  • De mentor heeft geregeld evaluatiegesprekken met de leerling-coördinator van de afdeling. Zij spreken samen door hoe het gaat met de leerlingen, of er extra ondersteuning nodig is en hoe het gaat met het gedrag en verzuim. Zo zijn de lijntjes kort en hebben we de leerlingen goed in beeld. De leerling-coördinator houdt de voortgang voor verschillende leerjaren in het vizier. 
  • Verdeeld over het schooljaar komt het docententeam bij elkaar voor leerlingbesprekingen. De afspraken en bevindingen die hierbij naar voren komen, worden door de mentor met de leerling en de ouders besproken. Bij de leerlingenbesprekingen wordt de voortgang van de leerling besproken.
  • Tijdens de eindrapportvergadering (ook wel bevorderingsvergadering genoemd) neemt het docententeam een plaatsingsbesluit voor het volgende schooljaar. Het bevorderingsnormenboekje is hierbij leidend.

Het decanaat: loopbaanoriëntatie en de profielkeuze

Het decanaat organiseert de loopbaan- en beroepsoriëntatie (LOB). LOB speelt een belangrijke rol binnen de school. Het helpt leerlingen om te ontdekken wie ze zijn en wat ze willen. Dit hebben leerlingen nodig om een paar belangrijke keuzes te maken tijdens hun schoolperiode. In de hogere leerjaren wordt het decanaat steeds belangrijker. Het decanaat helpt de leerlingen een keuze te maken voor een vervolgopleiding en geeft advies bij de keuze van het profiel. In het derde jaar kiezen de leerlingen een profiel en in het examenjaar kiezen ze een vervolgstudie.  

Mavoleerlingen maken in de tweede klas een eerste keuze in hun vakkenpakket die voorbereidt op de profielkeuze in de derde klas voor leerjaar 4. Havo- en vwo-leerlingen maken hun profielkeuze voor het vierde leerjaar in leerjaar 3. Ouders en leerlingen krijgen hierover informatie op een voorlichtingsavond. Indien een leerling aan het begin van de vierde klas alsnog van profiel of een vak wil wisselen, dan moet de leerling uiterlijk binnen twee weken na de start van het schooljaar een motivatiebrief sturen aan de decaan en de leerlingencoördinator. Zij nemen het verzoek in behandeling en laten de uitspraak weten aan de leerling. 

Decaan mavo: Mw. Y. Akin, y.akin@einsteinlyceum.nl
Decaan havo: Mw. M. Velthuisen, m.velthuisen@einsteinlyceum.nl 
Decaan vwo: Mw. Q. Ritmeester, q.ritmeester@einsteinlyceum.nl  

Formulier
Profielkeuzeformulier Havo 23 24
Formulier
Profielkeuzeformulier Vwo 23 24

Ouder(s) en/of verzorger(s)

Ouders zijn de supporters van hun kind. Dit betekent voor het gedeelte van de leerlingbegeleiding dat zij actief betrokken zijn bij de voortgang van hun kind. Daarbij moedigen ze vooral aan en denken we met hen mee. Tijdig nemen ouders contact op met de mentor indien er opvallend heden zijn in de ontwikkeling van het kind. Ouders zijn daarnaast constructieve kritische sparringpartners en geven de school waar nodig eerlijke feed forward.  

We organiseren een aantal keer per jaar ouderavonden: 

  • Voorlichtingsavond aan het begin van een schooljaar voor alle leerjaren.
  • Speciale voorlichtingsavonden voor specifieke klassen.
  • Het mentormoment.
  • Het vakdocentenmoment.

SchoolOndersteuningsTeam (SOT)

Het Einstein Lyceum heeft als belangrijk doel om ‘Aandacht voor elkaar’ te hebben. Dat geldt natuurlijk helemaal daar waar het de begeleiding van de leerlingen betreft. De school beschikt over een schoolondersteuningsteam (SOT) dat met de nodige expertise, verdeeld over de verschillende teamleden, de leerlingen, hun mentoren, vakdocenten en coördinatoren zo goed mogelijk ondersteunt. 

Waar zij zelf niet in voldoende mate in die behoefte kan voorzien, bijvoorbeeld omdat er specialistische kennis nodig is, zoekt het SOT de hulp buiten de school. Het is ons als team veel waard elke leerling te zien en dat doen we ook gezamenlijk. De vakdocenten, mentoren, de coördinatoren en de schoolleiding, het onderwijsondersteunend personeel, vrijwilligers en natuurlijk de ouder(s)/verzorger(s): iedereen heeft een verantwoordelijkheid in de goede begeleiding van de jongeren die aan onze school en dus aan ons team zijn toevertrouwd. In samenwerking met de schoolmaatschappelijk werker, leerplicht, Koers-VO en het centrum voor Jeugd en Gezin zorgen zij voor extra ondersteuning voor leerlingen met een extra ondersteuningsbehoefte.

Plannen en beleid
Schoolondersteuningsplan 2023 2024 Einstein Lyceum

De mentor heeft regelmatig een gesprek met zijn/haar mentorleerling. Als de mentor van mening is dat er meer zorg nodig is dan hij/zij kan bieden, dan neemt hij hierover contact op met de ouders en/of met de leerling-coördinator. Dit is afhankelijk van het onderwerp. Hierna volgt indien nodig een aanmelding bij het SOT. 

SOT 2023-2024

Intern: 
Dhr. J. Boef (zorgcoördinator, contextueel leerlingbegeleider i.o.) j.boef@einsteinlyceum.nl
Dhr. D. van ’t Hooft (zorgcoördinator) d.hooft@rvcdehef.nl
Mw. M. Sprakel (orthopedagoog) m.sprakel@einsteinlyceum.nl
Dhr. Q. Harteveld (lid van het schoolondersteuningsteam) q.harteveld@einsteinlyceum.nl 

We worden (bij een SOT-extern overleg) ondersteund door: 
Mw. N. Tromp (schoolmaatschappelijk werk) n.tromp@einsteinlyceum.nl
Mw. F. Salhi (jeugdverpleegkundige) F.Salhi@cjgrijnmond.nl
Dhr. S. Bestman (politie: wijkagent) 
Mw. C. Ottink (leerplichtambtenaar gem. Rotterdam) c.ottink@rotterdam.nl
Mw. S. Vanterpool (leerplichtambtenaar gem. Albrandswaard) s.vanterpool@bar-organisatie.nl
 Mw. J. Kooreman (Koers VO, Koersconsultent) 

Schoolmaatschappelijk werk 

De smw-er begeleidt leerlingen die tijdelijk vastlopen op school. De smw-er gaat met de leerling en/of ouders in gesprek om helder te krijgen wat er aan de hand is en wat nodig is. Soms zijn dit een aantal gesprekken met de smw-er en soms blijkt dat er meer nodig is dan dat. De smw-er kijkt dan samen met de leerling en ouders naar een passend (extern) hulpaanbod, te denken valt aan een training, gespecialiseerde hulp of onderzoek.
De smw-er is gedetacheerd vanuit Enver (www.enver.nl). De smw-er kan Magister inzien. Daarnaast heeft de smw-er een voor school afgeschermd registratiesysteem. De smw-er is net als school aangesloten bij de verwijsindex SISA.

Wanneer leerlingen worden aangemeld bij smw, vult de mentor of coördinator een digitaal aanmeldformulier in met een duidelijk geformuleerde hulpvraag. Toestemming van de ouders voor aanmelding en begeleiding van de leerling is daarvoor vereist. 

De Jeugdverpleegkundige

Aan school is een jeugdverpleegkundige van het Centrum voor Jeugd en Gezin Hoogvliet (CJG) verbonden. De jeugdverpleegkundige organiseert inloopspreekuren voor de leerlingen op school. Tijdens het inloopspreekuur kunnen vragen gesteld worden. Bijvoorbeeld over gezondheid, omgaan met ouders, school of seksualiteit. 

In een bepaald leerjaar heeft de jeugdverpleegkundige een gesprek met leerlingen op school. Voordat het gesprek plaatsvindt ontvang de leerling twee vragenlijsten om in te vullen. De antwoorden worden samen met de leerling besproken tijdens het gesprek. Daarnaast zal de jeugdverpleegkundige de leerling ook wegen en meten. Vooraf zal de jeugdverpleegkundige aan de mentor vragen hoe het met de leerling gaat. De gesprekken en vragenlijsten worden altijd vertrouwelijk behandeld en zonder toestemming worden gegevens niet met ouders en school gedeeld.

In een bepaald leerjaar vullen leerlingen de digitale gezondheidsvragenlijst Jij en je gezondheid in. De vragenlijst bestaat uit vragen over de gezondheid en leefstijl van de leerling. Na het invullen krijgen de leerlingen een persoonlijk gezondheidsprofiel te zien met de resultaten van de vragenlijst en handige tips. Aan de hand van de resultaten of als de leerling het zelf wil, nodigt de jeugdverpleegkundige de leerling uit voor een gesprek. De gesprekken en digitale gezondheidsvragenlijst worden altijd vertrouwelijk behandeld en zonder toestemming worden gegevens niet met je ouders en school gedeeld.

ANti-pestcoördinator

De mentor is het eerste aanspreekpunt voor onze leerlingen. Soms heeft de mentor advies nodig in bepaalde zaken. De anti-pestcoördinator, is hèt aanspreekpunt bij pestklachten en wijst de weg naar goede oplossingen. Voor het anti-pestprotocol, zie 'Documenten'.

Anti-pestcoördinator: Dhr. J. Boef, j.boef@einsteinlyceum.nl

Stadsregionaal instrument sluitende aanpak (SISA)

Onze school is verplicht aangesloten bij het SISA-systeem en kan een melding doen bij SISA. Het SISA-signaleringssysteem zorgt ervoor dat leerlingen in de Stadsregio Rotterdam, die hulp nodig hebben, worden gemeld in een computersysteem. Soms ondervindt een leerling problemen tijdens het opgroeien. Om de leerling en zijn of haar ouders daarbij te helpen kan het gebeuren dat er meerdere instanties tegelijkertijd hulp bieden. Dan is het belangrijk dat de hulpverleners dat van elkaar weten. Zo kunnen organisaties samen ervoor zorgen dat de ouders of verzorgers de juiste begeleiding en hulp krijgen. 

Het signaleringssysteem is goed beveiligd. Dit moet volgens de Wet Bescherming Persoonsgegevens. SISA heeft ook een privacyreglement dus met de gegevens van de jongeren wordt zeer zorgvuldig omgegaan.

SISA is de schakel tussen een groot aantal partners op het gebied van Werk en Inkomen, Welzijn, Zorg, Politie/Justitie en Onderwijs. Wilt u weten welke diensten en organisaties op dit moment signalen leveren aan SISA, kijk dan op www.sisa.rotterdam.nl. Daarnaast kunt u voor meer informatie terecht bij SISA via infosisa@rotterdam.nl of 010-4982472.

Document De Overstaproutekaart 2023 2024

Passend Onderwijs en indicatiestelling

Per 1 augustus 2014 is het nieuwe stelsel voor Passend Onderwijs van start gegaan. Het budget passend onderwijs gaat rechtstreeks naar het samenwerkingsverband van de samenwerkende schoolbesturen. In de regio Rijnmond is dit Koers VO. In het samenwerkingsverband wordt bepaald hoe het geld zo doeltreffend mogelijk kan worden ingezet. Leerlingen die onder dit stelsel vallen, krijgen specifieke ondersteuning van een ambulant begeleider in de school bij de deelname aan het onderwijs, zoals te lezen in ons schoolondersteuningsprofiel.

Om elke leerling zo goed mogelijk te ondersteunen en te coachen, werken wij met een schoolondersteuningsplan. In dit plan leest u meer over de basisondersteuning en de extra ondersteuningsmogelijkheden voor leerlingen die meer ondersteuning nodig hebben. Indien wij als school niet de benodigde ondersteuning kunnen bieden, wordt met alle betrokkenen op zoek gegaan naar een passende plek voor de leerling. In het Schoolondersteuningsprofiel (SOP) leest u meer over onze aanpak.

Het Einstein Lyceum laat leerlingen toe die minstens een mavo-advies hebben. In het geval leerlingen mogelijkerwijze meer zorg behoeven dan wij kunnen bieden, treden we in contact met de afleverende basisschool en overleggen we wat de beste keuze voor de leerling is. Het Samenwerkingsverband Koers VO, waar het Einstein Lyceum is aangesloten, kan daarbij ondersteuning bieden. In het geval we moeten besluiten de leerling niet toe te laten, verwijzen we door naar een school die wel de gewenste ondersteuning kan bieden. De inschrijfprocedure is in Rotterdam centraal geregeld via de Overstaproute. Alle informatie hierover is bij de basisschool bekend en staat hier op onze website opgenomen. 

Extra tijd bij toetsen

Leerlingen met een dyslexie- of medische verklaring waaruit blijkt dat extra tijd gewenst is, krijgen deze extra tijd toegewezen bij toetsen en (school)examens. 

Om te bepalen op hoeveel extra tijd de leerling recht heeft worden de richtlijnen van het Centraal Examen gevolgd. Bij het Centraal Examen heeft de leerling bij de afname van een volledig examen (180 min.) recht op 30 min. extra tijd. Dit is omgerekend 17% van de totale tijd. Deze regel wordt afgerond toegepast bij reguliere toetsen en schoolexamens.

Toets 60 min: 10 min. extra.
Toets 90-100 min: 15 min. extra.
Toets 120 min:20 min. extra.
Toets 180 min: 30 min. extra.

DIA-toetsen

Deze toetsen worden afgenomen in leerjaar 1, 2 en 3 en zijn een onderdeel van ons leerlingvolgsysteem. 

De uitkomst van deze toetsen worden door ons, naast het rapport, gebruikt om de leervorderingen in kaart te brengen. De toetsen betreffen o.a. de onderdelen Nederlands, Wiskunde, Rekenen en Engels. Alle opgaven van deze toetsen worden afgenomen via de computer. In leerjaar 1 maken de leerlingen twee keer een DIAtoets, in de maand september, de zogenaamde 0-toets en in de maand mei de 1-toets. In leerjaar twee wordt in mei de 2-toets gemaakt. In leerjaar drie wordt, ook weer in mei, de 3-toets afgenomen.

De Gezonde school: relaties en seksualiteit

Een veilige en prettige leer- en leefomgeving is een belangrijke voorwaarde om te kunnen presteren. Daarom besteden wij veel aandacht aan welbevinden op school en hier hoort ook een gezonde seksuele ontwikkeling bij. Leerlingen in het voorgezet onderwijs ontdekken van alles rond relaties en seksualiteit. 

Hoe ze omgaan met seksualiteit, grenzen, seksuele diversiteit en genderdiversiteit is bepalend voor hun eigen vorming én voor die van hun schoolgenoten en daarmee voor het schoolklimaat. Voor een veilig schoolklimaat en een gezonde ontwikkeling van alle leerlingen is het dus belangrijk om aandacht te besteden aan relaties en seksualiteit. Op dit thema werkt het Einstein Lyceum aan een Gezonde School! Elk leerjaar krijgt twee lessen relatie & seksualiteit per schooljaar in tijdens de mentorlessen. Deze lessen worden gegeven door ambassadeurs. 

Lees meer over de Gezonde School op www.gezondeschool.nl. Onze school wordt hierbij ondersteund door de GGD Rotterdam Rijnmond.

Document Verzuimprotocol

Leerrecht en leerplichtambtenaar

Alle leerlingen hebben recht op onderwijs. De Leerplicht doet zoveel mogelijk om spijbelen en voortijdig schoolverlaten bij leerlingen te voorkomen. Als het op school niet goed gaat, dan kan de leerplichtambtenaar gebeld worden voor informatie of advies. Wij handelen als school volgens het verzuimprotocol van de Gemeente Rotterdam.

De leerplichtambtenaar is onafhankelijk en zorgt dat alle leerlingen gebruik kunnen maken van hun recht op onderwijs. De leerplichtambtenaar streeft ernaar dat alle leerlingen zo lang mogelijk op school blijven en hun startkwalificatie halen. Als het nodig is, bemiddelt de ambtenaar met school. Wanneer blijkt dat een leerling geen onderwijs meer krijgt, kan de leerplichtambtenaar hulp aanbieden.

Spijbelt een leerling dan doet de school een melding bij de leerplichtambtenaar. Als een leerling verzuimt zonder geldige reden, kan de leerplichtambtenaar een straf opleggen (Halt, proces-verbaal, last onder dwangsom of de kinderbijslag laten intrekken). Bij een proces-verbaal moeten leerlingen en/of ouders bij de rechter verschijnen. Hier krijgen ze mogelijk een boete, een taak- of gevangenisstraf.

Verlofaanvragen

vrijstelling van lichamelijke opvoeding

Kan een leerling om medische redenen langdurig niet meedoen aan de lessen lichamelijke opvoeding? Dan moeten de ouders of verzorgers schriftelijk een verzoek indienen bij de leerlingencoördinator voor vrijstelling van de gymles.

Doktersbezoek, tandartsbezoek, controles in het ziekenhuis, etc.

Bezoeken aan een dokter, tandarts of een ziekenhuis moet zo veel mogelijk buiten de lestijden. Is dit niet mogelijk dan moet de afwezigheid minstens twee dagen vooraf via het formulier ‘afhandeling verzuim’ met inzage van de afspraak worden gemeld bij de receptie. Het formulier kan worden gedownload via het tabblad 'Documenten'. 

Verlof voor vervolgoriëntatie studie

Leerlingen kunnen verlof krijgen om zich te oriënteren of te verdiepen in een vervolgopleiding. De leerling kan bijvoorbeeld een open dag bezoeken of een dag(deel) gaan proefstuderen. De leerling dient dan uiterlijk een week van tevoren contact op te nemen met de decaan om het verzoek in te dienen en te motiveren. Dit kan gedaan worden in een persoonlijk gesprek of door middel van een e-mail. De decaan beoordeelt het verzoek en zal aan de leerling laten weten of het verzoek ingewilligd wordt. Een havo- of vwo-leerling meldt zich daarna zelf aan. Voor een mavoleerling doet de decaan dit. Indien zo’n dag samenvalt met een schoolexamen, dan gaat het schoolexamen voor en kan er geen verlof worden gegeven. Dit geldt ook voor de studiekeuzecheck. De leerling is zelf verantwoordelijk voor het inhalen van gemiste stof. Na afloop verwerkt de leerling de ervaring in zijn portfolio.

Extra verlof aanvragen buiten de schoolvakanties

Extra verlof moet ten minste tien schooldagen van tevoren, schriftelijk, worden aangevraagd bij de directeur (via het formulier aanvraag extra verlof). De school werkt met het Rotterdamse verzuimprotocol. Extra verlof buiten de schoolvakanties kan alleen in bijzondere gevallen. Wat precies onder bijzondere gevallen valt, staat vermeld in de leerplichtwet onder ‘gewichtige omstandigheden’. Bij een verlofaanvraag die langer dan twee dagen duurt, neemt de directeur contact op met de leerplichtambtenaar. Wordt er voor meer dan 10 dagen extra verlof aangevraagd, dan moet de directeur de beslissing overlaten aan de leerplichtambtenaar. 

Aanvragen van extra verlof wordt aangevraagd via het formulier ‘aanvraag extra verlof’. Dit formulier is verkrijgbaar onder de kop 'Documenten'. De aanvraag moet worden voorgelegd aan de leerlingen-coördinator. Alle aanvragen worden in het leerlingendossier bewaard en indien nodig overlegd aan inspectie en leerplicht.

Verlof voor Religieuze feestdagen

Verlof voor religieuze feestdagen moet minimaal twee dagen van tevoren bij de school worden gemeld via het formulier “Afhandeling verzuim”. De school volgt de regels rondom verzuim, zoals in het verzuimprotocol van de leerplicht beschreven staat. De aard van sommige religieuze feestdagen sluit schoolbezoek uit, omdat de viering ervan wordt beschouwd als vervulling van de plichten die bij de godsdienst horen. Vertegenwoordigers van de verschillende godsdiensten stellen samen met de gemeente Rotterdam ieder jaar vast om welke dagen het gaat. Hiervan wordt de ‘Religieuze feestdagenkalender’ gemaakt. Voor de in de kalender opgenomen dagen geldt dat leerlingen thuis mogen blijven.

Algemene verordening gegevensbescherming 

Wij gaan zorgvuldig om met de privacy van onze leerlingen. In verband met het geven van onderwijs, het begeleiden van onze leerlingen, en de vastlegging daarvan in de administratie van de school, worden er gegevens over en van leerlingen vastgelegd. Het vastleggen en gebruik van deze persoonsgegevens is beperkt tot informatie die strikt noodzakelijk is voor het onderwijs. De gegevens worden beveiligd opgeslagen en de toegang daartoe is beperkt. De school maakt ook gebruik van digitaal leermateriaal. De leveranciers van die leermaterialen ontvangen een beperkt aantal leerlingengegevens. Ons schoolbestuur heeft met leveranciers van onze school strikte afspraken gemaakt over het gebruik van persoonsgegevens, zodat misbruik wordt voorkomen. Leerlingeninformatie wordt alleen gedeeld met andere organisaties als ouders daar toestemming voor geven, tenzij die uitwisseling verplicht is volgens de wet. 

Bij de verwerking van persoonsgegevens houden wij ons aan de Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG). Op de verwerkingen van persoonsgegevens is de privacyverklaring van ons schoolbestuur, stichting BOOR (Bestuur Openbaar Onderwijs Rotterdam) van toepassing. Deze is te raadplegen via de website: www.stichtingboor.nl en is te vinden onder 'Documenten'. In de privacyverklaring is beschreven hoe de school omgaat met haar leerlingengegevens, en wat de rechten zijn van ouders en leerlingen.

Wet bescherming persoonsgegevens

Wij verzamelen informatie van alle leerlingen die bij de school zijn ingeschreven in de leerlingenadministratie. De algemene informatie over leerlingen staat in het leerlingendossier (naam, adres, cijfers, absentie, etc.). 

De informatie die nodig is voor begeleiding staat ook in het leerlingendossier (bijvoorbeeld: testresultaten, observaties, afspraken uit leerlingenbesprekingen en onderwijsondersteuningsoverleg, resultaten van specifieke begeleiding). Het verzamelen van gegevens van leerlingen valt onder de Wet Bescherming Persoonsgegevens. Deze wet is bedoeld om ervoor te zorgen dat gegevens over personen zorgvuldig worden gebruikt en om misbruik ervan tegen te gaan. Het leerlingendossier is daarom alleen toegankelijk voor de begeleiders van een leerling in de school. Gegevens over leerlingen uit het leerlingendossier worden alleen binnen de school gebruikt. 

Volgens de Wet Bescherming Persoonsgegevens heeft de ouder of verzorger, en de leerling ouder dan 16 jaar, recht op inzage (op school in het bijzijn van de directeur of diens afgevaardigde), recht op correctie en recht op verzet. Aan het begin van het schooljaar ontvangen alle ouders en leerlingen een toestemmingsformulier met betrekking tot het maken en delen van foto’s.

Informatieplicht

Wanneer ouders gescheiden leven of gaan scheiden kan het voor de school moeilijk zijn om te bepalen welke positie wij bij het verstrekken van informatie moeten innemen. De wet biedt ons een duidelijke richtlijn. We zijn als school namelijk verplicht beide ouders te informeren. Alleen in geval van zeer zwaarwegende argumenten kan van die richtlijn worden afgeweken. Als dit niet is toegestaan (bijv. via een gerechtelijke uitspraak), moet het schriftelijk bewijs hiervan aan de directeur worden overlegd.