Organisatie

Stichting BOOR (Bestuur Openbaar Onderwijs Rotterdam)

Het Einstein Lyceum valt onder Stichting Bestuur Openbaar Onderwijs Rotterdam (BOOR) 

Adres van de Stichting BOOR is: Postbus 23058, 3001 KB Rotterdam. Website: www.stichtingboor.nl, telefoon 010-2540801.

Stichting BOOR verzorgt het openbaar (speciaal) basisonderwijs, voortgezet onderwijs en (voortgezet) speciaal onderwijs in Rotterdam. In totaal zo'n 75 scholen, waar dagelijks aan ongeveer 30.000 leerlingen wordt lesgegeven. Het bestuur van de stichting bestaat uit negen leden en vormt het bevoegd gezag van de openbare scholen in Rotterdam.
Het bestuur is verdeeld in een college van bestuur (drie personen) en een algemeen bestuur (zes personen). Het college van bestuur is belast met de dagelijkse bedrijfsvoering en operationele gang van zaken. Het algemeen bestuur heeft een toezichthoudende rol. De precieze taakverdeling is geregeld in de statuten van de stichting die door de gemeenteraad zijn vastgesteld. 

De leden van het algemeen bestuur en het college van bestuur komen ongeveer zes keer per jaar bijeen. De bestuursvergaderingen zijn openbaar. De agenda, vastgestelde verslagen en de kernpunten van de bestuursvergaderingen zijn te vinden op www.boorbestuur.nl/bestuursvergaderingen.

SNZ 

Het Einstein Lyceum maakt deel uit van SNZ. Samen met De Hugo de Groot, Olympia College en De Hef verzorgen wij onderwijs op Zuid. Voor meer informatie over SNZ, ga naar www.snz.nl

Interim-rector: de heer S. van de Graaf 

Organigram Einstein Lyceum

Directeur

Mw. B. Fischer, b.fischer@einsteinlyceum.nl 

Teamleiders

Teamleider mavo, Dhr. M. Bousnane, m.bousnane@einsteinlyceum.nl

Teamleider havo, mw. N. Priest, n.priest@einsteinlyceum.nl

Teamleider vwo, mw. E. Salovic, e.salovic@einsteinlyceum.nl 

Het onderwijsgevend personeel (OP) en het onderwijsondersteunend personeel (OOP) van het Einstein Lyceum worden aangestuurd door de schoolleiding bestaande uit de directeur en de teamleiders. De afdelingscoördinatoren sturen de mentoren aan.

Afdelingscoördinatoren

De afdelingscoördinator heeft regelmatig contact met de teamleider en mentoren en bespreekt met zijn of haar team de dagelijkse gang van zaken. Als leerlingen met vragen niet terecht kunnen bij de docent of mentor, kunnen zij naar de afdelingscoördinator toe gaan. Er zijn vier afdelingscoördinatoren op school:

Koers VO

Koers VO is het samenwerkingsverband passend voortgezet onderwijs in Rotterdam en omstreken. 19 schoolbesturen werken binnen Koers VO samen om ervoor te zorgen dat elk kind onderwijs krijgt dat bij hem of haar past. Zo ook Stichting BOOR, waar het Einstein Lyceum onder valt. 

Sommige kinderen hebben op school extra hulp nodig. Soms is er meer nodig dan de school kan bieden en wordt voor een kind een andere setting gezocht. Dat kan een andere reguliere school zijn of een school voor voortgezet speciaal onderwijs. Het geven van deze extra hulp op een school of het verwijzen naar een gespecialiseerde school is een wettelijke taak van het samenwerkingsverband. De afspraken binnen Koers VO over het uitvoeren van deze wettelijke taak staan beschreven op hun website

Medezeggenschapsraad (MR) 

In de medezeggenschapsraad (MR) kunnen ouders, personeelsleden en leerlingen meedenken, meepraten en meebeslissen over de gang van zaken op school. 

Over sommige onderwerpen adviseert de medezeggenschapsraad het bestuur of geeft instemming via het instemmingsrecht. In de Wet medezeggenschap op scholen (WMS) wordt een aantal algemene taken van de medezeggenschapsraad genoemd: de MR bevordert de openheid en onderling overleg in de school, waakt in school tegen discriminatie en bevordert gelijke behandeling. Jaarlijks informeert de MR alle betrokkenen bij school schriftelijk over zijn werkzaamheden in een jaarverslag. 

Het dagelijks bestuur van de MR heeft regelmatig overleg met de directeur. De MR heeft zeven keer per jaar overleg met de directeur. Dit overleg gaat over zaken als de besteding van geld, de kwaliteit van het onderwijs, het formatieplan, het vaststellen van vakanties en vrije dagen, fusie met een andere school of de wijze waarop ouders meehelpen op school. 

De MR kan worden benaderd via: mr@einsteinlyceum.nl 

Het Dagelijks bestuur van de MR (dbmr)

Het dagelijks bestuur bestaat uit de voorzitter en de secretaris.

Voorzitter: Dhr. J. Middelburg, j.middelburg@einsteinlyceum.nl
 Secretaris: Dhr. R. Evers, r.evers@einsteinlyceum.nl  

Overige leden

Personeel:
Mw. Y. Koppelaar, y.koppelaar@einsteinlyceum.nl
Mw. J. Koster, j.koster@einsteinlyceum.nl 

Ouders:
Mw. I. Hoogenboom
Mw. E. Heynen

Leerlingen:
Silvester Kranenburg, vwo 6

De ouderraad

Iedere ouder of verzorger, die belangstelling heeft, of zich meer wil verdiepen in wat er allemaal op school speelt, kan lid worden van de ouderraad. De ouderraad overlegt regelmatig met de directeur. Zij zijn een betrokken, constructieve kritische sparringpartner voor de schoolleiding. 

U kunt vragen stellen aan de ouderraad via Es-ouderraad@einsteinlyceum.nl 

De leerlingenraad

Leerlingen kunnen zitting nemen in de leerlingenraad. De leerlingenraad houdt zich bezig met vraagstukken van leerlingen. Afgevaardigde leerlingen hebben zitting in de Medezeggenschapsraad (MR). Jaarlijks wordt aan nieuwe leerlingen gevraagd zich op te geven voor de leerlingenraad. De leerlingenraad vergadert regelmatig met de directeur en geeft gevraagd en ongevraagd advies. De leerlingenraad is te bereiken via leerlingenraad@einsteinlyceum.nl

De klassenvertegenwoordigers 

Uit elke klas wordt een klassenvertegenwoordiger gekozen om zitting te nemen in de Algemene Vergadering van Klassenvertegenwoordigers (AVK). De AVK is een vrijwillige naschoolse commissie waar leerlingen uit verschillende klassen kunnen discussiëren over de gang van zaken onder leiding van de Leerlingenraad. Daarnaast kunnen de klassenvertegenwoordigers de belangen van zijn of haar klas behartigen en eventuele problematiek ter discussie stellen. 

De feestcommissie

Leerlingen kunnen zitting nemen in de feestcommissie. De feestcommissie organiseert in overleg met de directeur en aangewezen docenten de feesten op school. Jaarlijks wordt aan nieuwe leerlingen gevraagd zich op te geven voor de feestcommissie.

Receptie en verzuimadministratie

De receptie en verzuimadministratie zijn gevestigd op de begane grond. Openingstijd van de receptie is van 7.30 uur tot 16.00 uur. Waarvoor kunnen leerlingen terecht bij de receptie?

  • Het doorgeven en afhandelen van afwezigheid; 
  • Afmelden als de leerling ziek naar huis wil;
  • Pleister;
  • Aanvragen van een liftsleutel (voor bijzondere gevallen);
  • Gevonden voorwerpen.

Mw. A. van der Zwan is onze receptioniste/telefoniste en is van de verzuimadministratie
Contact opnemen is mogelijk via 010-2957212, of als het over verzuim gaat, via verzuim@einsteinlyceum.nl

Facilitair manager

Het kantoor van de facilitair manager, dhr. R. van der Zwan, is gevestigd op de begane grond, achter de receptie. De facilitair manager wordt ondersteund door de conciërges. Tevens is de facilitair manager onze veiligheidscoördinator. 

Waarvoor kunnen leerlingen terecht bij het hoofd facilitaire dienst?

  • Problemen met de schoolpas of het openen van de kluis;
  • Melden van schade aan het gebouw of aan de fietsenstalling.
  • Melden van vermissing van spullen. 

De heer van der Zwan kan worden benaderd via 010-2957212 of via beheer@einsteinlyceum.nl.

Roostermaker

Voor vragen over het basisrooster of onduidelijkheden in het rooster kunnen leerlingen terecht bij de roostermaker. Contact opnemen met de roostermaker is mogelijk via rooster@einsteinlyceum.nl. 

Administratie

De administratie is gevestigd op de 2e etage. Voor wat kunt u o.a. terecht bij de administratie? 

  • Een adreswijziging van het hele gezin;
  • Een adreswijziging van een van de ouders;
  • Een wijziging van de gezinssituatie;
  • Een aanvraag voor een inschrijfverklaring; 
  • Informatie over aanmelden en uitschrijving;
  • Informatie over de vrijwillige ouderbijdrage.

Contact opnemen is mogelijk via administratie@einsteinlyceum.nl    

Financiële administratie

Onze financiële administratie werkt met WisCollect wanneer ouders de vrijwillige schoolbijdrage willen betalen. Vragen kunt u stellen via wiscollect@einsteinlyceum.nl .

Bankrekeningnummer: NL98RABO 0147977320

Voorzieningen

Extra bewegen tijdens de pauzes

Onder begeleiding van de heer Lemuel Dasburg en stagiaires van het MBO Sport & Bewegen Zadkine kunnen leerlingen in de pauzes extra sporten op de Campus.

Mediatheek

Op de begane grond is de mediatheek. De mediatheek is een plek waar leerlingen boeken kunnen lenen, tijdschriften lezen, documenten laten inbinden en huiswerk kunnen maken. 

Openingstijden mediatheek:
Dinsdag t/m donderdag 08.30 – 16.00 uur
Maandag en vrijdag gesloten

Mediatheek@einsteinlyceum.nl 

De gezonde kantine

Het is belangrijk dat leerlingen leren dat gezond eten de normaalste zaak van de wereld is. Daarom creëren wij een omgeving waar gezond eten gemakkelijker wordt. Dit draagt bij aan de gezonde ontwikkeling en leefstijl van onze leerlingen en onze collega’s. We werken volgens de Richtlijnen Gezondere Kantines die zijn opgesteld door het Voedingscentrum en maken hiermee de gezonde keuze de makkelijke keuze. Onderstaande uitgangspunten zijn hierin leidend; 

  • De kantine biedt in elke productgroep minstens één betere keuze aan.  
  • Op de opvallende plaatsen liggen betere keuzes.
  • De kantine stimuleert water drinken (gratis tapwater en water cooler). 
  • Het uitgestalde aanbod en het aanbod in de automaten bestaat voor minimaal 60% uit betere keuzes. 
  • We bieden groente of fruit aan. 
  • De aankleding van de kantine verleidt tot een betere keuze. 

De Schoolpas

Elke leerling ontvangt per schooljaar een schoolpas. Bij verlies of diefstal van een schoolpas kun je voor 10 euro een nieuwe pas aanvragen. Met deze schoolpas:

  • Heb je toegang tot de mediatheek (en kun je boeken lenen);
  • Heb je toegang tot schoolfeesten;
  • Heb je toegang tot de overdekte fietsenstalling.

Wi-Fi 

Op school hebben we een gratis wifi verbinding. 

Schoolkluisje

In een schoolkluisje kunnen de leerlingen hun jas, waardevolle spullen en boeken opbergen. De leerlingen krijgen in de eerste week uitleg van de mentor hoe zij een kluisje kunnen reserveren. Het kluisje wordt gereserveerd met een App. Deze wordt gekoppeld aan de school e-mail die de leerlingen ontvangen.

Magister

Ouder(s) en verzorger(s) krijgen via de school een eigen inlogcode voor Magister.
Magister biedt inzicht in:

  • Huiswerk;
  • Behaalde resultaten;
  • Aanwezigheid;
  • Dagrooster;
  • Jaarkalender. 

Ouders en verzorgers informeren wij m.b.v. van Magister via hun eigen e-mail. Denk daarbij aan algemene berichten. Meer weten over wat de mogelijkheden van Magister? Ga naar: www.magister.nl .

Boekenfonds

Ouders bestellen zelf de boeken bij Van Dijk. De schoolboeken zijn gratis en worden thuis geleverd. De bestelling van de boeken plaatst men via de website van Van Dijk Educatie (www.vandijk.nl ). De boeken ontvangen de leerlingen in bruikleen. Bij verlies of beschadiging van de boeken ontvangt de leerling aan het eind van het schooljaar een rekening. 

De schoolcontactpersoon voor het boekenfonds is mevrouw A. Djodikromo en kan worden bereikt via: a.djodikromo@einsteinlyceum.nl .

Vrijwillige ouderbijdrage

Jaarlijks ontvangt de school geld van de overheid om het onderwijs te verzorgen. Deze zogenaamde lumpsum is voldoende om een goed basisaanbod voor alle leerlingen te realiseren. SNZ heeft echter de ambitie om meer aan te bieden dan het basisaanbod.

Om deze extra’s te bekostigen vragen wij aan de ouder(s) en/of verzorger(s) van onze leerlingen een vrijwillige ouderbijdrage. Deze vrijwillige ouderbijdrage is opgesplitst in twee delen. Een algemene bijdrage voor een rijker curriculum en betere studievoorzieningen voor de leerlingen en een bijdrage voor specifieke activiteiten zoals schoolexcursies. 

Leerlingen van ouders en/of verzorgers die de vrijwillige bijdrage niet kunnen of willen betalen, worden niet uitgesloten van activiteiten. Indien de bijdrage van ouders niet meer kostendekkend is voor het aanbod of de activiteit, kan dat echter wel tot gevolg hebben dat het aanbod of de activiteit geen doorgang vindt.

De hoogte van de algemene vrijwillige ouderbijdrage wordt jaarlijks vastgesteld door de schoolleiding met instemming van de medezeggenschapsraad. Jaarlijks worden de uitgaven die mede bekostigd zijn vanuit de algemene vrijwillige ouderbijdrage verantwoord aan de MR en na deze verantwoording op de website van de school geplaatst. Tevens wordt verantwoording afgelegd over de specifieke bijdragen voor de reizen, die niet meer dan kostendekkend mogen zijn.

De bedragen worden door de MR voor een heel jaar vastgesteld. Voor deelname aan World Class, Sportklas, Beeldklas en de reizenweek vragen wij een extra bijdrage. 

Vrijwillige ouderbijdrage (2023-2024) 

Vrijwillige ouderbijdrage leerjaar 1bedragToelichting

Borg kluisje

€10,00

Betaling voor gehele schoolperiode Einstein. Bij verlaten van de school wordt de borg terugbetaald. 
Schoolactiviteiten€50,00Bezoek Archeon, Cultuurtraject, Naturalis, Globalland
Vieringen€40,00Kerstgala, Winterconcert, Eindfeest, E=MC2, Valentijnactie
Bijdrage ouderraad€10,00Kosten gemaakt door ouderraad
Aanschaf gymkleding €37,50
Eindejaarsuitje€35,00Duinrell
Kennismakingsprogramma€60,00Breakacademy
Totaal€242,50


Vrijwillige ouderbijdrage leerjaar 2bedragToelichting

Borg kluisje 

€10,00

Alleen bij zij-instroom
Schoolactiviteiten€40,00Cultuurtraject, Griekse Tragedie, Theater Kikid
Vieringen€40,00Kerstgala, Winterconcert, Eindfeest, E=MC2, Valentijnactie
Bijdrage ouderraad€10,00Kosten gemaakt door ouderraad
Kennismakingsprogramma€20,00Fun Forest Rotterdam
Eindejaarsuitje€35,00Walibi
Totaal€155,00


Vrijwillige ouderbijdrage leerjaar 3bedragToelichting

Borg kluisje

€10,00

Alleen bij zij-instroom
Schoolactiviteiten€40,00Blijdorp, Museon, Cultuurtraject, Limesexcursie
Vieringen€40,00Kerstgala, Winterconcert, Eindfeest, E=MC2, Valentijnactie
Bijdrage ouderraad€10,00Kosten gemaakt door ouderraad
Kennismakingsprogramma€20,00Outdoor Brielle - Teambuilding
Eindejaarsuitje€15,00Barbecue
Totaal€155,00


Vrijwillige ouderbijdrage leerjaar H4, V4, V5bedragToelichting

Borg kluisje

€10,00

Alleen bij zij-instroom
Schoolactiviteiten€60,00Bezoek Tweede Kamer, Cultuurtraject, Blijdorp, Limesexcursie, Shakespeare Theater, Excursie ProDemos, Brussel en Leper
Vieringen€40,00Kerstgala, Winterconcert, Eindfeest, E=MC2, Valentijnactie
Bijdrage ouderraad€10,00Kosten gemaakt door ouderraad
Kennismakingsprogramma€15,00
Eindejaarsuitje €15,00
Algemene schoolkosten€40,00
Totaal€150,00


Vrijwillige ouderbijdrage leerjaar M4, H5, VG6bedragToelichting

Borg kluisje

€10,00

Alleen bij zij-instroom
Schoolactiviteiten€50,00Excursie ProDemos, Cultuurtraject, Kunstmuseum Den Haag, bezoek Tweede Kamer, excursie beco, Shakespeare workshop, sportoriëntatie-keuzeprogramma 
Vieringen€40,00Kerstgala, Winterconcert, Eindfeest, E=MC2, Valentijnactie
Bijdrage ouderraad€10,00Kosten gemaakt door ouderraad
Examenklasuitje€20,00Schaatsen

Diploma-uitreiking examenkandidaten

€40,00
Totaal€170,00


Extra bijdrage pijlers (2023-2024)

Voor de pijlers vragen wij jaarlijks een extra vrijwillige ouderbijdrage om de kosten te dekken. Leerlingen die kiezen voor de World Class, Sportklas en Beeldklas nemen deel voor de volle duur van het programma (b.v. leerjaar 1, leerjaar 2 en leerjaar 3 voor Beeldklas). Deelname aan het vak wordt automatisch verlengd aan het eind van het schooljaar, tenzij er een schriftelijke afmelding is ontvangen bij de coördinator van de pijler en de administratie. Leerlingen kunnen alleen aan het einde van een schoolperiode stoppen met het volgen van deze lessen, tenzij met de desbetreffende coördinator van de pijler anders is afgesproken. De ouder of verzorger mailt de afmelding naar de coördinator van de pijler en naar de administratie. In de afmelding vermeldt de ouder of verzorger de volledige naam (voor- en achternaam) van de leerling die wordt afgemeld.

Vrijwillige ouderbijdrage Pijlersbedrag

Beeldklas:                                                                                                                                   Leerjaar 1 t/m 3. De bijdrage wordt besteed aan het gebruik van 3D-printers, tablets en teken- en schildermateriaal.

€50,00

Sportklas
Leerjaar 1 + 2, na toelating en na afname van de sporttest. De bijdrage wordt besteed aan reiskosten, sportklas shirt, huur van accommodaties, bezoek aan evenementen en het inhuren van gekwalificeerde trainers. 
€250,00
World Class
Leerjaar 1 t/m 3. De bijdrage wordt besteed aan excursies en lesmateriaal.
€350,00


Verzekering

De school sluit voor alle leerlingen een collectieve ongevallenverzekering af, die geldt voor ongevallen tijdens de schooluren, excursies of schoolreizen en op weg van huis naar school en terug. De premie is opgenomen in de vrijwillige bijdrage. Materiële schade wordt door deze verzekering niet vergoed.  Het Einstein Lyceum is op geen enkele wijze aansprakelijk voor diefstal, vermissing, verduistering en/of beschadiging van eigendommen of bezittingen van leerlingen.

Kansen voor alle kinderen

Schoolreisjes, sporten, muziekles of een verjaardag vieren? Het lijkt normaal dat alle kinderen in Nederland dit kunnen doen, maar niet elke ouder kan het betalen. Bent u een ouder met weinig geld of kent u een kind dat opgroeit in deze situatie, kijk dan op http://www.kansenvoorallekinderen.nl.

Jeugdfonds Sport & Cultuur Rotterdam

Het Jeugdfonds Sport & Cultuur Rotterdam betaalt de contributie of het lesgeld voor jongeren uit gezinnen waar te weinig geld is voor een sportclub, muziek – of dansles, schilderen, theaterschool of een andere creatieve cursus. Ouders kunnen zelf geen aanvraag doen. Aanvragen voor een bijdrage worden gedaan door: 

Intermediair: Mw. P. Hoogkamer, p.hoogkamer@einsteinlyceum.nl

http://www.jeugdfondssportencultuur.nl/

Lestijden (50- en 40-minutenrooster)

Het 50-minutenrooster is het standaardrooster. Op dinsdag draaien we een verkort rooster wordt gedraaid: het 40- minutenrooster. Deze middag gebruiken we voor schoolontwikkeling, leerling-besprekingen, sectieoverleg, mentorgesprekken of trainingen voor het personeel of leerlingen. 

50 minuten

tijd 

1e lesuur 

08.30 – 09.20
2e lesuur09.20 – 10.10
3e lesuur10.10 – 11.00
pauze11.00 – 11.15
4e lesuur11.20 – 12.10
5e lesuur 12.10 – 13.00
pauze13.00 – 13.25
6e lesuur13.30 – 14.20
7e lesuur14.20 – 15.10
8e lesuur15.10 – 16.00
9e lesuur 16.00 – 16.50

40 minuten

tijd

1 lesuur 

08.30 – 09.10

2e lesuur09.10 – 09.50
3e lesuur09.50 – 10.30
pauze10.30 – 10.45
4e lesuur10.50 – 11.30
5e lesuur11.30 – 12.10
pauze12.10 – 12.35
6e lesuur12.40 – 13.20
7e lesuur13.20 – 14.00
8e lesuur14.00 – 14.40
9e lesuur14.40 – 15.20

 

Schoolvakanties 2023-2024

Vakanties 2023-2024

startDATUM

EINDDATUM

Start schooljaar 2023-2024

21-08-2023
Herfstvakantie 14-10-202322-10-2023
Kerstvakantie 23-12-2023 07-01-2024
Voorjaarsvakantie 17-02-2024 25-02-2024
Goede Vrijdag en Tweede Paasdag 29-03-2024 01-04-2024
Meivakantie 27-04-2024 12-05-2024
Tweede Pinksterdag 20-05-2024
Zomervakantie 13-07-2024 25-08-2024

De laatste schoolweek hebben leerlingen geen les, maar worden zij wel op school verwacht voor het ophalen van het eindrapport, informatie voor volgend schooljaar en voor het inleveren van de boeken.

Jaarplanning 2023-2024

Onze jaarplanning vinden ouders en leerlingen in Magister.