Protocollen en regels

Het schooljaarplan

Het schoolplan bevat onze collectieve ambitie, onze uitgangspunten en prioriteiten. Op basis hiervan zetten we beleid uit en streven we ernaar onze doelen te behalen door transparant en duidelijk handelen van alle betrokkenen. Met behulp van het schoolplan wordt elk jaar het schooljaarplan gemaakt, welke wordt voorgelegd aan de MR ter goedkeuring.

De doelen van ons schooljaarplan 2024-2025

De doelen waar het Einstein Lyceum gedurende schooljaar 2024-2025 aan werkt komen uit het schoolplan 2024-2028. De doelen zijn opgesteld vanuit drie thema’s: (1) onderwijs(kwaliteit), (2) leerlingbegeleiding, (3) binden, boeien en bewegen.

Onderwijs(kwaliteit)

Het Einstein Lyceum heeft de afgelopen jaren toegewerkt naar een collectieve ambitie en een schoolbrede visie waarin we aangegeven waar wij als school voor staan en naar toe willen werken. Dit alles vanuit het motto: Het Einstein Lyceum brengt je verder. Verder dan het klaslokaal en de school, verder dan Hoogvliet en Rotterdam. Het Einstein Lyceum bereid je voor op het leven als wereldburger. Dit doen we door de leerling eigenaar te maken van het eigen leerproces en ontwikkeling, door hen een duidelijk doel en vervolgtraject voor te stellen. Om dit te realiseren is ontwikkeling van ons onderwijs vanuit goede en zorgvuldige evaluatie én voldoende ruimte voor het onderwijsinhoudelijke gesprek tussen collega’s nodig. Vragen die wij ons hierbij stellen zijn: welke onderdelen van ons onderwijs sluiten goed aan bij de visie, welke onderdelen willen we graag verbeteren en wat vraagt dit van de verschillende betrokkenen in de organisatie om de onderwijskwaliteit te versterken? Dit brengt ons op het gebied van onderwijskwaliteit tot gestelde doelen en ambities.

  • Kennis en vaardigheden voor nu en later.
  • Betekenisvol onderwijs
  • Toetsing vanuit een visie op leren
  • Gedifferentieerd leren op en buiten het Einstein.

Leerlingbegeleiding

De leerlingen bevinden zich op het middenveld en spelen iedere dag hun eigen wedstrijd, waarbij ze zoveel mogelijk worden ondersteund door vakdocenten, mentoren en ander personeel binnen de school. Om de leerlingen goed te kunnen ondersteunen, moeten we onze leerlingen zien.

  • Pedagogisch-didactische vaardigheden en kennis in begeleiding van leerlingen.
  • Stimuleren van de persoonlijke ontwikkeling van leerlingen
  • Rol van ouders in de schoolse begeleiding en het LOB-programma

Binden, boeien en bewegen

De leerbehoeften van leerlingen veranderen continue, waardoor het team van het Einstein ook continue moet blijven ontwikkelen. Daarom vinden wij de ontwikkeling van onze medewerkers erg belangrijk. Ons motto: “Einstein brengt je verder”, geldt voor iedereen, zowel voor de leerlingen als voor het personeel.

  • Oog voor en inzet van talenten
  • Samenwerken in een open lerende cultuur
  • Het aantrekken en behouden van bevoegde en bekwame medewerkers.

Toetsbeleid

De leerstof die de docent met de leerlingen heeft behandeld wordt getoetst.                                             Kort samengevat omvat het toetsprogramma:

  • Diagnostische toetsen (opbouwend van aard) die met een weging 0 in Magister genoteerd kunnen worden;
  • Mondelinge en schriftelijke overhoringen van een beperkte hoeveelheid stof;
  • Proefwerken of repetities over grotere delen van de stof.

Daarnaast kunnen vaardigheden en kennis getoetst worden door middel van opdrachten die leerlingen min of meer zelfstandig moeten uitvoeren, bijvoorbeeld:

  • Het maken van een werkstuk over een bepaald onderwerp;
  • Het schrijven van een verslag over een uitgevoerde opdracht;
  • Een practicum.

Toetsen en opdrachten worden beoordeeld met een cijfer of met onvoldoende, voldoende of goed.
Aan een cijfer wordt een bepaald gewicht toegekend; dit gewicht geeft aan hoe vaak het cijfer meetelt voor het rapportcijfer.

Alle afspraken die wij hebben gemaakt rondom toetsing en examinering zijn na te lezen in ons toetsbeleid. 

Plannen en beleid
Toetsbeleid 24-25
Document Verzuimprotocol

Verzuimbeleid

Bij ziekte

De ouder of verzorger meldt de leerling tussen 07.30 en 08.30 uur via de Magister App ziek.

Bij plotselinge redenen van afwezigheid (anders dan ziekte)

De ouder of verzorger belt naar school of stuurt een mail naar verzuim@einsteinlyceum.nl .

Ongeoorloofd verzuim

Onbekende, achteraf gemelde of niet correct afgehandelde afwezigheid is ongeoorloofd verzuim en wordt als ongeoorloofd verzuim geregistreerd. Wij hanteren hierbij de voorschriften van de leerplichtambtenaar.

Ongeoorloofd te laat/ongeoorloofd absent en melden

Let op: bij de bel van het lesuur horen leerlingen in de klas te zijn. “Ik was maar een minuutje te laat, is toch echt te laat!”

De docent laat leerlingen die te laat zijn alleen toe in de les als ze bij de receptie een te-laat-briefje hebben gehaald. Wanneer de leerling ongeoorloofd te laat was, moet deze zich de volgende dag eerder melden.

  • Begint de leerling het 1e lesuur: melden om 7.45 uur.
  • Begint de leerling het 2e lesuur: melden om 8.40 uur.

Na drie keer ongeoorloofd te laat of afwezig, worden ouder(s) en/of verzorger(s) geïnformeerd. Bij ongeoorloofd verzuim worden de gemiste uren dubbel ingehaald.

Ziek naar huis?

Een leerling die ziek naar huis wil, meldt zich af bij de receptie. Voordat de leerling naar huis mag, wordt er contact opgenomen met de ouder of verzorger. Pas als er toestemming is, mag de leerling naar huis. Is de leerling de dag daarop nog steeds ziek thuis dan meldt de ouder of verzorger dit via Magister.

Schoolafspraken 

In het leerlingenstatuut zijn alle schoolregels en afspraken formeel vastgelegd. Dit statuut is te vinden onder 'Documenten'. Hieronder vindt u de belangrijke afspraken: de lijnen van het Einstein Lyceum Speelveld.  

De lijnen van het Einstein lyceum speelveld

  1. We zijn op tijd.
  2. We zijn goed voorbereid (spullen in orde en huiswerk gemaakt)
  3. We doen actief mee in de les. 
  4. Telefoons liggen in de kluis.
  5. We zien elkaar, daarom laten wij petjes en jassen in de kluis.
  6. We gebruiken de pauzes om naar het toilet te gaan en om ons flesje water te vullen.
  7. We eten en drinken in de aula of buiten. Een flesje water in des les is oké.
  8. We gaan respectvol met elkaar om en werken samen.
  9. We houden ons gebouw netjes.