Protocollen en regels

Het schooljaarplan

Het schoolplan bevat onze collectieve ambitie, onze uitgangspunten en prioriteiten. Op basis hiervan zetten we beleid uit en streven we ernaar onze doelen te behalen door transparant en duidelijk handelen van alle betrokkenen. Met behulp van het schoolplan wordt elk jaar het schooljaarplan gemaakt, welke wordt voorgelegd aan de MR ter goedkeuring.

De doelen van ons schooljaarplan 2023-2024 zijn als volgt:

Onderwijs(kwaliteit)

1. Verstevigen van de kwaliteitscyclus                                                                                                        Het Einstein Lyceum heeft een nieuwe kwaliteitskalender opgesteld die aangeeft welke kwaliteitsactiviteiten opgepakt worden binnen onze kwaliteitscyclus. Deze kwaliteitscyclus dient ertoe dat wij zicht behouden op de onderwijskwaliteit, personeel en bedrijfsvoering. In ieder geval nodigt de kwaliteitscyclus uit voor het gesprek met elkaar over het onderwijs dat wij geven, gebaseerd op data en minder op een onderbuikgevoel. Het Einstein Lyceum heeft vorig jaar geïnvesteerd in datageïnformeerd werken door datacoaches op te leiden. Deze scholing is met succes afgerond en is startpunt van een nieuw datateam. Dit schooljaar nemen wij de ruimte om het datateam te introduceren en goed te positioneren, met als doel dat wij de ontwikkeling van onze leerlingen goed kunnen monitoren, tijdig hiaten in de ontwikkeling signaleren en waar nodig interveniëren. Oftewel, wij sturen op kwaliteit om leerling zo goed mogelijk te bedienen en ondersteunen.

2. Structurele sectie- en vakontwikkeling                                                                                            We willen waarborgen dat het onderwijsprogramma van leerjaar 1 t/m 6 voldoet aan de wettelijke eisen, dat het coherent is samengesteld en dat het overzichtelijk is vastgelegd in de vakwerkplannen. Daarbij zijn zaken als afstemming op inhoud en didactiek binnen een vaksectie van belang. De componenten taal en rekenen dienen, voor zover van toepassing, een plek te krijgen in het vakwerkplan volgens het taal- en rekenbeleid. Onder andere daarom verstevigen wij de kwaliteitscyclus via cyclische P&C-gesprekken en structurele datadeling/-duiding, versterken het eigenaarschap van secties en creëren ruimte voor secties om (vaker) met elkaar in gesprek te gaan over en te werken aan de onderwijskwaliteit en vakontwikkeling.

3. Versterken van leskwaliteit
Het Einstein Lyceum heeft in beeld wat leerlingen nodig hebben. Dit is terug te lezen in de collectieve ambitie, maar de lessen worden hier nog niet altijd op afgestemd. Om het beste uit onze leerlingen te halen, willen wij onze lessen nog beter afstemmen op de onderwijsbehoeften van de leerlingen door de lessen activerend en betekenisvol in te richten. Differentiatie in de lessen is altijd een aandachtspunt en een middel om de lessen meer activerend en betekenisvol te maken. In al onze lessen hebben we daarnaast aandacht voor taal en waar mogelijk ook voor reken- en burgerschapsonderwijs. Om gericht te werken aan versterking van deze onderdelen, wordt een scholingsprogramma aangeboden aan al onze collega's. 

4. Passende leerlingbegeleiding                                                                                                             Met ingang van schooljaar 2021-2022 is de organisatie van het mentoraat op het Einstein Lyceum veranderd en tevens de structuur van de organisatie aangepast door leerlingcoördinatoren en teamleiders te benoemen. In de onderbouw & havo 4 is er voor het eerst sprake van twee mentoren per klas. Daarnaast is iedere docent mentorcoach. Deze ontwikkeling wordt als positief ervaren. Wij zien echter wel nog ruimte voor ontwikkeling. Op de school is daarom onder andere een interne werkgroep opgericht die de opzet van het vernieuwde mentoraat verder gaat ontwikkelen en verstevigen.

    Personeel

    1. Binden, boeien en bewegen van collega’s                                                                                        
    De ontwikkeling van onze medewerkers vinden wij belangrijk, zowel op locatie als binnen de gehele scholengroep. Op deze manier binden wij onze medewerkers aan de school zodat het verloop in personeel beperkt blijft. Dit krijgt onder andere vorm middels de (verder door te ontwikkelen) SNZ Academie en studiedagen op locatie. Naast dat wij onze collega’s willen boeien en binden, vinden wij beweging ook belangrijk. Door goede ontwikkelgesprekken te voeren gericht op ontwikkeling van medewerkers binnen of buiten de eigen school, binnen de eigen functie of naar een nieuwe functie toe, ervaren de medewerkers de aandacht en waardering die zij verdienen.

    2. Aandacht voor nieuwe collega's                                                                                                       
    Het is van groot belang dat nieuwe collega’s op onze school snel hun wegen weten te vinden en zich thuis voelen. Hiertoe herzien we het introductieprogramma voor onze nieuwe collega’s om deze collega’s een vliegende start mee te geven. We zorgen ervoor dat de nieuwe collega’s begeleiding krijgen, een beoordelingstraject ingaan dat op voorhand duidelijk en helder is en nieuwe collega’s aan intervisie doen. We zoeken elkaar daarbij binnen de SNZ-scholengroep op en trekken met elkaar in de inductie zoveel mogelijk één lijn.

      Bedrijfsvoering

      1. Structuur in de organisatie                                                                                                               
      Door de groei van de school en de wisselingen in het team, is het belang van structuur in de organisatie vergroot. Dit schooljaar zetten wij daarom in op het verstevigen van de structuren en deze uit te werken en te borgen in beleid. Te denken valt hierbij aan punten als: welke lijnen volgen we, wat zijn onze afspraken, wat doen wij wanneer en wanneer, hoe evalueren wij en hoe communiceren we? Door meer vooruit te kijken vanuit onze jaarplanning en tijdige en volledige communicatie, komt er meer rust en duidelijkheid in de organisatie. 

      2. Een gebouw dat bijdraagt aan behalen van onderwijskundige doelen                                          De school moet een veilige en plezierige omgeving zijn voor zowel leerlingen als collega’s. Naast dat het gebouw moet bijdragen aan het behalen van onze onderwijskundige doelen, willen we vooral ook een functioneel gebouw hebben met voldoende voorzieningen voor personeel, leerlingen, ouders en overige betrokkenen. Elke aanpassing die ter verbetering van het gebouw wordt ingezet, wordt goed overwogen. Hierbij houden wij altijd rekening met onze onderwijskundige doelen.

      3. ICT krijgt meer plek binnen onze school en ons onderwijs                                               
      Vrijwel alle docenten maken op een of andere manier gebruik van ICT in hun onderwijs. Als ICT op een goede manier wordt ingezet, kan dit zorgen voor een hogere motivatie, betere leerprestaties en efficiëntere leerprocessen bij leerlingen. ICT kan ook helpen bij de professionalisering van docenten. Daarnaast kan ICT bijdragen aan een efficiëntere organisatie van het onderwijs, welke bovendien beter aangestuurd kan worden. Hoewel dit mooie voordelen zijn, zijn de opbrengsten die uit ICT gehaald worden vaak te laag. Er is een groot verschil tussen het gewenste gebruik en het daadwerkelijke gebruik van ICT. Ook sluit de manier waarop ICT wordt gebruikt, regelmatig nog onvoldoende aan op de (onderwijs)doelen die er worden gesteld. Daarnaast heeft de inspectie aangekondigd dat in het onderzoekskader een kernstandaard zal worden opgenomen gericht op basisvaardigheden. Een van deze basisvaardigheden is digitale geletterdheid. Gezien het belang staat ICT-beleid al twee jaar als één van de doelen van thema-ontwikkeling SNZ opgenomen. Dit schooljaar zal dit doel nog meer plek krijgen in onze scholen vanuit het ‘voorstel vervolg ICT-beleid’.

      Toetsbeleid

      De leerstof die de docent met de leerlingen heeft behandeld wordt getoetst.                                             Kort samengevat omvat het toetsprogramma:

      • Diagnostische toetsen (opbouwend van aard) die met een weging 0 in Magister genoteerd kunnen worden;
      • Mondelinge en schriftelijke overhoringen van een beperkte hoeveelheid stof;
      • Proefwerken of repetities over grotere delen van de stof.

      Daarnaast kunnen vaardigheden en kennis getoetst worden door middel van opdrachten die leerlingen min of meer zelfstandig moeten uitvoeren, bijvoorbeeld:

      • Het maken van een werkstuk over een bepaald onderwerp;
      • Het schrijven van een verslag over een uitgevoerde opdracht;
      • Een practicum.

      Toetsen en opdrachten worden beoordeeld met een cijfer of met onvoldoende, voldoende of goed.
      Aan een cijfer wordt een bepaald gewicht toegekend; dit gewicht geeft aan hoe vaak het cijfer meetelt voor het rapportcijfer.

      Alle afspraken die wij hebben gemaakt rondom toetsing en examinering zijn na te lezen in ons toetsbeleid. 

      Plannen en beleid
      Toetsbeleid Einstein Lyceum
      Document Verzuimprotocol

      Verzuimbeleid

      Bij ziekte

      De ouder of verzorger meldt de leerling tussen 07.30 en 08.30 uur via de Magister App ziek.

      Bij plotselinge redenen van afwezigheid (anders dan ziekte)

      De ouder of verzorger belt naar school of stuurt een mail naar verzuim@einsteinlyceum.nl .

      Ongeoorloofd verzuim

      Onbekende, achteraf gemelde of niet correct afgehandelde afwezigheid is ongeoorloofd verzuim en wordt als ongeoorloofd verzuim geregistreerd. Wij hanteren hierbij de voorschriften van de leerplichtambtenaar.

      Ongeoorloofd te laat/ongeoorloofd absent en melden

      Let op: bij de bel van het lesuur horen leerlingen in de klas te zijn. “Ik was maar een minuutje te laat, is toch echt te laat!”

      De docent laat leerlingen die te laat zijn alleen toe in de les als ze bij de receptie een te-laat-briefje hebben gehaald. Wanneer de leerling ongeoorloofd te laat was, moet deze zich de volgende dag eerder melden.

      • Begint de leerling het 1e lesuur: melden om 7.45 uur.
      • Begint de leerling het 2e lesuur: melden om 8.40 uur.

      Na drie keer ongeoorloofd te laat of afwezig, worden ouder(s) en/of verzorger(s) geïnformeerd. Bij ongeoorloofd verzuim worden de gemiste uren dubbel ingehaald.

      Ziek naar huis?

      Een leerling die ziek naar huis wil, meldt zich af bij de receptie. Voordat de leerling naar huis mag, wordt er contact opgenomen met de ouder of verzorger. Pas als er toestemming is, mag de leerling naar huis. Is de leerling de dag daarop nog steeds ziek thuis dan meldt de ouder of verzorger dit via Magister.

      Schoolafspraken 

      In het leerlingenstatuut zijn alle schoolregels en afspraken formeel vastgelegd. Dit statuut is te vinden onder 'Documenten'. Hieronder vindt u de belangrijke afspraken: de lijnen van het Einstein Lyceum Speelveld.  

      De lijnen van het Einstein lyceum speelveld

      1. We zijn op tijd.
      2. We zijn goed voorbereid (spullen in orde en huiswerk gemaakt)
      3. We doen actief mee in de les. 
      4. Telefoons zitten in (telefoon)tas.
      5. We zien elkaar, daarom laten wij petjes en jassen in de kluis.
      6. We gebruiken de pauzes om naar het toilet te gaan en om ons flesje water te vullen.
      7. We eten en drinken in de aula of buiten. Een flesje water in des les is oké.
      8. We gaan respectvol met elkaar om en werken samen.
      9. We houden ons gebouw netjes.